Intuition avulla kohti työn ja johtamisen tulevaisuutta

Olen hyvin tietoinen, että aivomme tekevät töitä juuri silloin kun emme itse sitä havaitse. Kaikki se kapasiteetti, toimii hyvin pimeässä ja hämärässä, niissä kulmissa mihin emme suoraan näe. Itselleni intuitio on ollut väline valintoihin, itsetutkiskeluun ja myös suurempien kokonaisuuksien hallintaan. 

Johtajuuden keskustelussa on ollut viime vuosina tiedon, osaamisen ja empatian sävyt. Siitä kuitenkin puuttuu usein se mahdollisuus ja vaihtoehtoiset tulevaisuudet, joita joudumme arvuuttelemaan päivittäin. Emme tunne globaaleja uhkia, vaikka meille onkin selvää, että ajattelutapojamme muutetaan paraikaa ymmärtämään niitä ja niiden frekvenssiä. Tulevaisuudessa meille tärkeää tullee olemaan priorisointi ja karsinta. Näissä intuitio voi toimia hyvänä apuvälineenä, sillä emme koskaan tule kykenemään arvioimaan kaikkien työtehtävien mahdollisia vaikutuksia järkeilemällä. 

"Luova ja sosiaalinen älykkyys on ihmisen paras turva teknologisoituvassa työelämässä." Ihmisen tarve tulevaisuudessa on käyttää juuri niitä sopeutuvia, joustavia ja muuntuvia aivojaan entistä tehokkaammin. Se, miten intuitio voi auttaa ymmärtämään luovuuden mahdollisuuksia, on helppoa, kun vain seuraa aiemmin olleita keksijöitä ja ihmisiä, jotka muutoin ovat venyttäneet ajatteluaan intuition puolelle. Mieti vaikka sitä Teslaa, ilman häntä sähkö- ja radiotekniikka olisi varmasti kehittynyt vasta hiukan myöhemmin. 

Mitä intuition lisäksi tulevaisuuden työssä ja johtamisessa? Resilienssi, erilaisuuden ymmärrys ja hyväksyntä sekä monimuotoiset vaihtoehdot toimia ja valita tilanteeseen sopiva ajatteluväline tulevat varmasti antamaan vaihtoehtoja johtamisen ja työn tulevaisuuksille.

Seuraavaksi sukellan neuroheimoihin ja niiden ymmärtämiseen, uskon, että intuition valjastaminen neuroheimoissa saattaa olla avain kohti uusia näköaloja. 

Pientä blogitekstiä varten on ajateltu työn tulevaisuutta: Hyvinvointia työstä 2030 –
Suomalaisen työelämän uusi suunta (https://hyvatyo.ttl.fi/muutosvoimat) sekä luentomateriaalia Visionäärinen johtajuus – älykkään intuition ja innovoinnin taidot oppimisyhteisöissä -koulutuksesta keväällä 2021.

Neuroheimot löytyvät Steve Silbermanin klassikosta Neurotribes (2015). 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhdessä ja etänä lumiselta rinteeltä kohti kevätpuron uusia uomia

Vuorovaikutussopimus myötäinnolla maaliin!