Visionäärinen johtajuus -ajatuksia arkityön kehittämiseksi

Toimin itse esimiehenä koulutusorganisaatiossa. Minulla on pitkä työkokemus työstä, sillä olen toiminut johtamis- ja esimiestehtävissä 20 vuotta. Tänä aikana erilaiset johtamisen ”ismit” ovat vaihdelleet. Esimiestyö ja johtaminen ovat haasteellisia ja kuluttavia työtehtäviä, jos ei ole kykyä uusiutua, voimaantua, verkostoitua ja kehittyä.  

Johtaminen ja esimiestyö ovat ennen kaikkea palvelutehtäviä. Tehtävässä onnistuminen edellyttää erilaisia taitoja. Miten kaikkien työtehtävään liittyvien arjen vaateiden ristipaineessa voi visioida aidosti tai miten käyttää hyväksi intuitiota?  Mielestäni vain, jos saa itse tilaa ja aikaa mielenvapaudelle ja on energiatasapainotilaltaan voimissaan.  Intuition ja visionäärisyyden käyttöön ottaminen arjessa edellyttävät hyvää itsetuntemusta, rohkeutta heittäytyä tuntemattomaan ja jatkuvaa itsensä reflektointia. Yksi tärkein oivallus itselleni on ollut antaa tilaa ja aikaa ajattelulle ja tunteille ja tuntemuksille. Kyky pysähtyä, havainnoida ja tehdä toisin.

Esimiestyössä ja johtamisessa on tärkeää saada ihmiset toimimaan, olla koossapitävävoima ja suunnannäyttäjä.  Visionäärisen johtamisessa tulee olla selkeä näkemys siitä, mitä on tehtävä ja miten nämä tehtävät tulisi suorittaa. Visionäärisessä johtamisessa tehtävänä on innostaa ihmisiä asetettujen tavoitteiden saavuttamisessa. Visiot ovat vahvoja vaikuttimia, koska visioita ei voida luoda suunnittelemalla, vaan ne syntyvät voimakkaasta kokemuksesta ja vahvasta näkemyksestä vrt intuitio. Mielestäni visionäärinen johtajuus sisältää inhimillisiä elementtejä. Ihminen on kokonaisuus eikä kone.   Organisaatioiden inhimillistämisellä voidaan mielestäni lisätä tuottavuuttakin, koska ihmisten johtamisella vaikutetaan sekä työelämän laatuun että tuottavuuteen.

Nykypäivän kompleksisessa maailmassa yritykset ja organisaatiot tarvitsevat visionääristä johtamista näyttämään yhteistä kulkusuuntaa. Visionäärisellä johtamisella pyritään vastaamaan kysymykseen, minkälaisia askeleita meidän tulee tästä eteenpäin ottaa ollaksemme 10 vuoden kuluttua visiomme mukaisessa tilanteessa?

Visiota luotaessa on hyvä muistaa, että visio ei ole yhden tai kahden ihmisen ihannekuva yrityksen halutusta tulevaisuudesta, vaan sen tulee olla kollektiivisesti luotu. Tällöin päästään visionäärisen johtamisen ytimeen eli siihen, että yrityksen koosta riippumatta sen kaikilla työntekijöillä on yhteinen tulevaisuuden suunta. Toimivalle visiolle onkin oleellista, että se on oman edun tavoittelua laajempi visio yrityksen merkityksestä maailmassa.

Tiina Thure-Toivanen

 

Kommentit

  1. Kiitos tästä kirjoituksesta. Visionäärinen johtaminen kuulostaa mielenkiintoiselta, sekä toimivalta. Monella yrityksellä on keinot edetä, mutta johtamisen kehittäminen on erittäin tärkeää, jatkuvasti. Toimintatavat kuitenkin muuttuvat, ja silloin myös johtajuuden sekä keinojen suhteen on oltava joustavia.
    https://educo.fi/johtamisen-kehittaminen/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Intuition avulla kohti työn ja johtamisen tulevaisuutta

Yhdessä ja etänä lumiselta rinteeltä kohti kevätpuron uusia uomia

Vuorovaikutussopimus myötäinnolla maaliin!