Kekseliäs kovienkin aikojen keskellä

 Elämme uutta poikkeuksellista aikaa. Yli vuosi koronaelämää on jo takana. Kulunut vuosi on ollut pitkä. Kun lukee kanssaihmisten päivityksiä, löytyy kommentteja tylsyydestä, väsymisestä, innottomuudesta tai näivettymisestä. Sairastumisten ja altistumisten keskellä tämä on toki ymmärrettävää. Jos vuosi sitten olisimme tienneet, kuinka pitkä tämä taival on, olisimme todennäköisesti laittaneet säästöliekin päälle. Mutta ihminen on ihmeellinen eläin, se selviää monenlaisten aikojen ja tilanteiden yli. Päivä kerrallaan on selvitty sodat ja lamat.

 Toisaalta poikkeusajat ovat kautta aikojen saaneet ihmisen pakon edessä löytämään uusia keinoja toimia. Sota-aikana on kehitetty ja otettu käyttöön merkittäviä keksintöjä. Britit kehittivät tutkajärjestelmän, joka otettiin käyttöön toisen maailman sodan aikana suojaamaan omaan maata ilmapommituksilta. Nyt jopa autoissa on peruutustutkat. Nykyisin siviilikäytössä olevat dronet on alun perin kehitelty miehittämättömäksi pomminkuljettajaksi. Uusi osaaminen siirtyy ja luo mennessään uusia muotoja. Nyt koronarajoitusten myötä tehdään töitä ja opiskellaan etänä, mutta myös sukujuhlia – valmistujaisia ja ristiäisiä – vietetään teamsin tai meetin välityksellä. Ihminen on kekseliäs.

 Pakko on hyvä inspiroija. Tylsyys ja tyhjät hetket antavat ajattelulle tilaa ja luovuus puhkeaa kukkaan. Niin nytkin. Kouluissa järjestetään teams-kummitunteja, etäjuhlia, streamataan, on omia live-kanavia. Korona-aika on saanut opettajat löytämään uusia keinoja opettaa ja ylläpitää yhteyttä. Opetapaamisissa kuulee usein: ”Mulle tuli mieleen, että voisi…” ”Mä olen kokeillut…” On nettikisoja, zoomeja, flingoja, videopuheluita, padletteja, luokan omia Youtube-kanavia ja vaikka mitä.

 Tärkeintä on antaa tilaa uudelle. Antaa tilaa ajattelulle. Antaa tilaa kokeiluille. Ylläpidetään toimivaa hyvää, Ollaan kärsivällisiä ja joustavia. Mutta vaikean tai kurjankin ajan keskellä saa olla luova, saa olla kekseliäs ja saa etsiä uutta ja saa kokeilla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Intuition avulla kohti työn ja johtamisen tulevaisuutta

Yhdessä ja etänä lumiselta rinteeltä kohti kevätpuron uusia uomia

Vuorovaikutussopimus myötäinnolla maaliin!